Lezing: Pierre Hupperts ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’

Datum: 24 februari 2022

Wanneer: Maandag 14 maart om 19:30 uur
Locatie: Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen

De lezing

Gaarne nodigen wij onze leden en overige belangstellenden uit voor de lezing van Pierre Hupperts over zijn boek Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010. Deze lezing was aanvankelijk gepland voor januari, maar kon toen vanwege corona nog geen doorgang vinden.

In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen, het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck. De nakomelingen van de aanvankelijk zeer arme en analfabete familie zullen zich binnen een paar generaties ontwikkelen tot schoenmakers, middenstanders, onderwijzers, dirigenten, mijnwerkers, kosters en hooggeplaatste geestelijken.

In zijn boek vervlecht mijnwerkerszoon Pierre Hupperts op toegankelijke wijze tweehonderd jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie. Hij beschrijft wat uniek is aan dat dorp middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland, dichtbij Duitsland en België. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat hij zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken. Denk aan de gevolgen van oorlogen, de rol van adellijke grootgrondbezitters, de invloed van de rooms-katholieke kerk, het opkomend toerisme, de steenkolenmijnen en de groeiende emancipatie. Ook is er aandacht voor het rijke verenigingsleven, zoals bijvoorbeeld het binnen en buiten Gulpen succesvolle operagezelschap van de Figaroclub, waarin de familie Hupperts heel actief was.

Pierre Hupperts (1955) woont in Utrecht. Voor zijn werk reisde hij veel. Toch heeft hij altijd een sterke band met zijn geboortedorp gehouden.

Corona en lezingen LGOG

De op dat moment geldende regels rond corona worden met het oog op deze lezing nageleefd. U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Aanmelding

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de voorzitter van Kring Parkstad Limburg: Martin van der Weerden. Dat kan per mail: mwvdweerden@ziggo.nl

Kosten: gratis voor leden, niet leden: €5,-.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Koninklijk LGOG Kring Parkstad Limburg
Jody Martens en Martin van der Weerden

Deel dit bericht