Hubertusmarkt in vroegere tijden

De Hubertusmarkt die jaarlijks in Gulpen plaatsvindt op 3 november, is vernoemd naar de heilige Hubertus. Deze bisschop overleed in 727 en was de laatste bisschop van het Frankische bisdom Maastricht. Hij is de schutspatroon van de jagers en is na St. Petrus de tweede patroon van de parochie Gulpen.

De markt is ontstaan in de middeleeuwen. Het was een van de drukste markten in Zuid-Limburg, men kwam er uit de wijde omgeving naartoe. Tot aan het begin van de vorige eeuw was het de gewoonte dat knechten en dienstmeiden op 3 november van werkgever konden wisselden. Zij kregen op die dag ook hun jaarloon uitbetaald en met volle beurzen was de jaarmarkt het moment voor hen om zich in de nieuwe spullen te steken.

In de1950 viel de markt letterlijk in het water door de vele regen. Het was mistroostig weer en het aantal bezoekers laag.  De gezellige drukte ontbrak, zo meldden de kranten. Dat was ook te merken tijdens de Hoogmis; in de normaal volledig gevulde kerk was het aanzienlijk minder vol. ‘Sint Hubertus heeft slecht geslapen. Hij heeft slecht weer besteld‘ klaagden de verkopers die met hun kramen op de markt stonden. Daar was zoals altijd van alles te koop van kleren tot groente, van scheergerei tot speelgoed maar regenstralen drupten vanaf de tentzeilen in de nek van de handelaren en de kopers. Langs de Gulp bij de veemarkt waren weinig bezoekers en er was veel minder aanvoer van vee in vergelijking met andere jaren. Een krant beschreef hoe de boeren met een verregende sigaar in de mond, de koeien monsterden en hun handen over de natte rug en flanken lieten gaan. In de droge feesttent werd er wel nog flink geschoten en in de cafés heerste toch een gezellige drukte. In de bioscoop was tot middernacht dansmuziek te horen. De jeugd trok zich niks aan van een verregende Hubertusmarkt en feestte de hele dag door. Een jaar later was het weer beter en werd de Hubertusmarkt weer druk bezocht. Echter op de veemarkt ontbraken de koeien vanwege het zeer besmettelijke heersende mond- en klauwzeervirus. Er was alleen het geschreeuw van de biggen te horen.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’.

Gerelateerd

Opera Meilief van Gulpen

In 1896 werd bekend dat de componist Martin Bouman uit Gouda een opera ging schrijven getiteld Meilief van Gulpen. Het verhaal was gebaseerd op een

Lees meer »

Liever België

Krantenberichten over de gemeente Gulpen-Wittem zijn tot 1830 schaars. Dat verandert opeens door de Belgische opstand van augustus 1830 wanneer met name Gulpen in het

Lees meer »