Het idee voor dit boek ontstond al in 1999.  In eerste instantie wilde ik dé geschiedenis van Gulpen schrijven. Ik begon met het interviewen van oude Gulpenaren, zoals mijn vader, die hun leven lang in het dorp wonen. En ik las veel over de geschiedenis van Zuid-Limburg en Gulpen.

Na een paar jaar raakte het boek een beetje in het slop, ik had het (te) druk met mijn werk en zocht eigenlijk nog naar de een goede invalshoek voor het boek. Die vond ik uiteindelijk begin 2018 toen ik onder andere Delpher (www.delpher.nl) ontdekte met veel informatie over het dagelijks leven in Gulpen en over de familie Hupperts. Toen besloot ik de geschiedenis van het dorp en van mijn familie te gaan combineren en mij te concentreren op de periode 1810-2010.

De Markt in Gulpen, 1932.

Twee eeuwen

Waarom deze periode? Die valt samen met de komst van de familie Hupperts in Gulpen (1810) en het overlijden van mijn vader in 2010, een gemeenschapsman pur sang.

In het boek vervlecht ik de geschiedenis van Gulpen met die van de familie Hupperts. Ik beschrijf wat uniek is aan de geschiedenis van Gulpen, middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland, dichtbij Duitsland en België. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat ik zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken.

Daarvoor was juist de digitale krantendatabase Delpher onmisbaar omdat ik daarin de informatie vond over het gewone leven in Gulpen, iets dat in meer wetenschappelijke boeken vaak niet is terug te vinden. Aan de hand van krantenartikelen, interviews, archiefmateriaal, vakliteratuur en eigen ervaringen kon ik uiteindelijk dit boek schrijven.

Het boek heeft zestien hoofdstukken waarvan er tien chronologisch de geschiedenis beschrijven van dorp en familie. En de andere zes gaan in op belangrijke onderwerpen in de dorps- en familiegeschiedenis zoals de dassenjacht, het operagezelschap Figaro, de montfortanen, de Harmonie van Gulpen, het leven van ons mijnwerkersgezin (mijn vader werkte 25 jaar ondergronds) en de vier dirigenten die de familie Hupperts heeft gekend. Deze hoofdstukken zijn ook heel goed los te lezen.

Overgrootvader Jan en zijn broer Jos Hupperts behoorden bij de eerste bestuursleden van de opgerichte vakbond RK Volksbond (Limburger Koerier, 1 april 1899).

‘Het dorp en mijn familie’

Over Gulpen en de familie Hupperts, 1810-2010’

Bestel het boek direct bij uitgeverij Leon van Dorp. Ook verkrijgbaar via boekhandels en bol.com