Siberische kou

Onze huidige winter breekt warmte records. Dat was wel anders in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Op mijn geboortedag in februari 1955 valt zoveel sneeuw dat mijn vader een dag moet wachten met de aangifte van mijn geboorte op het gemeentehuis. Krantenberichten melden een halve meter sneeuw.

Het is het weekend van Carnaval. Het verkeer is volledig ontwricht. Prins Carnaval Lou III van Valkenburg ziet maar een manier om op tijd op het Walramplein te komen en dat is per helikopter. Om 14.11 uur precies landt hij in de weilanden nabij het plein waar honderden van zijn onderdanen, ondanks de sneeuwstorm, toch aanwezig zijn en waar uit vele kelen een enorm Alaaf Alaaf klinkt.

In 1954 en 1955 zijn de winters streng in Zuid-Limburg. Op 7 januari 1954 is het overdag min 10 graden en een paar weken later valt 30 cm sneeuw in anderhalve dag. Het levert tijdelijk de bekende verkeershinder op met spekgladde wegen, bussen die niet meer kunnen rijden en de oude St Servaasbrug die te glad is voor het stadsvervoer van Maastricht. De wegen die door de gemeenten gestrooid worden, zijn na verloop van tijd wel weer berijdbaar. Maar dat geldt niet voor de vele holle wegen die dagenlang onbegaanbaar zijn.

Velen zich zullen herinneren, dat deze sneeuwval ook veel vermaak opleverde. Toeristen uit de rest van Nederland reizen naar Zuid-Limburg om te langlaufen en skiën. En in Gulpen vermaakt jong en oud zich met het sleeën vanaf de steile helling van de Gulperberg, over de Prinses Ireneweg tot in de Gats. Dat gebeurt met grote snelheid. Bij de lantaarnpalen liggen balen stro om de mensen die met hun slee uit de bocht vliegen een zachte landing te geven. Desondanks komt niet iedereen veilig beneden en lopen mensen soms een hersenschudding of een pols-, arm -of beenbreuk op.

En in de rest van Nederland? Daar geniet men van de tiende Elfstedentocht die op 3 februari 1954 wordt gereden. Twee jaar later, op 14 februari 1956, volgt al de elfde Tocht der Tochten. Jeen van den Berg en Jeen Nauta zijn de winnaars van deze twee edities.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’.

Gerelateerd

Sinterklaas, een eeuw geleden

Een eeuw geleden, half november 1922 staan de kranten vol met advertenties over het aanstaande Sinterklaasfeest. Een bonte verzameling van cadeau-tips, voor rijk en arm,

Lees meer »

Duitse dienstbodes

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog trekken tienduizenden jonge, ongehuwde Duitse vrouwen naar Nederland om ze gaan werken als dienstmeisje. De vlucht uit Duitsland is

Lees meer »