Dansende redemptoristen

Op YouTube is er veel aandacht voor de Jerusalema-challenge. Wereldwijd dansen mensen op deze eenvoudige Afrikaanse gospel melodie in bepaalde pasjes. Het schijnt troost te bieden, op te vrolijken in deze tijden van de corona epidemie. Dit Afrikaans liedje is al door vele groepen vertolkt: politieagenten, straatvegers, personeel van ziekenhuizen en schooljeugd. Er is ook een clip van de broeders en zusters redemptoristen in Ierland en Brazilië.

De redemptoristen hebben een klooster nabij Gulpen, in Wittem, ruim een kilometer oostelijk van Gulpen. Zij legden in 1832 met hun volksmissie de basis voor de terugkeer van het rooms-katholieke geloof in Limburg. De kloosterkerk en de Gerarduskapel zijn nog altijd een drukbezocht bedevaartsoord.

De Gulpener drukkerij Alberts ontstond in 1835 door een samenwerking met de redemptoristen en was een eeuw lang een der belangrijkste katholieke drukkerijen in Nederland. En de Gulpener Bierbrouwerij begon in 2000 met het brouwen van het bier der redemptoristen, Gerardus, dat tot 1952 in de eigen brouwerij van het klooster werd geproduceerd. Dit Gerardus bier is een populair speciaal bier van de Gulpener. De redemptoristen ontvangen een deel van de opbrengst voor de instandhouding van het klooster.

Er leven nu nog maar zes paters in het klooster dat onlangs verkocht is en een nieuwe bestemming krijgt in de geest der redemptoristen: zorgwoningen voor senioren. Een rondleiding in het klooster en de kerk, die we onlangs hebben gedaan, is zeer de moeite waard. Link: https://www.kloosterwittem.nl/Rondleidingen 

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’.

Gerelateerd