Wim Sonneveld in Wijlre

Wat een feestavond op 22 februari 1965 in het patronaat te Wijlre. Wim Sonneveld is naar het dorp gekomen om zijn erelidmaatschap van de carnavalsvereniging op te halen. Het verkeer naar het patronaatsgebouw is omgelegd en er is extra politie naar het dorp gestuurd om de drukte in goede banen te leiden. Het patronaatsgebouw zit stampvol en er is helaas is er voor veel bewoners van Wijlre geen plaats meer. Onder de vele genodigden bevinden zich vooral priesters en pastoors en ook veel media: vijf radiozenders, landelijke en regionale pers, en televisieploegen uit Nederland en Vlaanderen. Ook de pastoor uit Schin op Geul zit in de zaal.

Deze buitengewone zitting van de Wijlrese carnavalsvereniging wordt geopend door voorzitter Cor Bertrand. Hij zegt dat Sonneveld voldoet aan de twee voorwaarden voor deze erepenning: hij is een groot kunstenaar en heeft iets met Limburg te maken in zijn rol van Venantius, De Zingende Frater uit Schin op Geul. Hij noemt Sonneveld ‘eine vaan os’, eentje van ons. 

Sonneveld wordt door de carnavalsvereniging benoemd tot huisprelaat en krijgt een speciale erepenning ontworpen door de kunstenaar Aad de Haas. Er is een optreden van zes zingende, echte fraters, het sextet van de missionarissen van het Heilig Hart uit Stein. En een muzikale bijdrage van het symfonieorkest van het Maastrichts conservatorium.

Sonneveld houdt een speech en zingt het lied ‘Zeg maar ja tegen het leven’ van Frater Venantius. Hij wordt herhaaldelijk onderbroken door luid gelach en stormen van applaus. In zijn speech spreekt de kunstenaar zijn liefde uit voor Limburg. Hij kwam als jongen al naar Zuid-Limburg boven op een vrachtauto, omdat Limburg voor hem het zuiden was. Dat betekent: levensvreugde en zotternij, harmonie en schutterij en eten en drinken.

De buitengewone carnavalszitting wordt besloten met een receptie en een gezellig samenzijn. De dag erna concludeert het Limburgs Dagblad: ‘Het was me de avond wel in Wijlre’. Ook roddeljournalist Henk van der Meijden besteedt op zijn pagina Privé van de Telegraaf uitgebreid aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis in Wijlre.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’.

Gerelateerd

Opera Meilief van Gulpen

In 1896 werd bekend dat de componist Martin Bouman uit Gouda een opera ging schrijven getiteld Meilief van Gulpen. Het verhaal was gebaseerd op een

Lees meer »

Liever België

Krantenberichten over de gemeente Gulpen-Wittem zijn tot 1830 schaars. Dat verandert opeens door de Belgische opstand van augustus 1830 wanneer met name Gulpen in het

Lees meer »