Fruitveilingen

Decennialang zijn er in het Heuvelland verschillende fruitveilingen geweest. Vanaf juni, als het fruitseizoen begon, verschenen hun advertenties in de krant. Daarin worden vooral appels en peren aangeboden maar ook kersen, kruisbessen, pruimen en ander fruit.

De eerste Limburgse coöperatieve veiling wordt opgericht in 1908 in Venlo. In Zuid-Limburg volgt eerst Gronsveld en tijdens de Eerste Wereldoorlog komen er veel veilingen bij, in 1917 zelfs zeven in totaal, waaronder Maastricht, Bunde en Wijlre -Gulpen. En in 1927 volgt Margraten.

De eerste bijeenkomst in Gulpen voor de oprichting van de veiling vindt plaats in 1915 op initiatief van de rentmeester van het kasteel Neubourg. Het doel is de fruithandel te verbeteren voor boeren en opkopers. Tot de coöperatie treden 34 boeren toe. Uiteindelijk komt het veilinggebouw niet in Gulpen maar naast het spoorwegstation in Wijlre te liggen, een gunstige locatie voor al het transport. Het initiatief tot de bouw wordt genomen door de familie Brand, zelf ook fruitteler, van de gelijknamige brouwerij. Zij dienen ook de aanvraag voor de bouwvergunning in.

Volgens krantenberichten is het een drukte van jewelste op de veiling dagen.  Vrachtwagens, tractoren en luxe auto’ s verdringen elkaar. Er worden vele kilo’s fruit geladen en gelost.

In Wittem komt een veiling langs de Rijksweg, “Zinselbeek” geheten. Deze profiteert tot 1939 van de tram Maastricht-Vaals die stopt voor de veiling. Wittem is een van de zes veilingen waar een Zuid-Limburgse Bond van Grossiers, Exporteurs en Commissionairs in Fruit exclusief hun fruit kopen. Deze Bond heeft meer dan 100 leden waaronder de grootste exporteurs.

In de jaren vijftig begint de schaalvergroting in de landbouw en worden er nog investeringen gedaan met nieuwe sorteermachines, maar uiteindelijk blijken de kleine veilingen niet meer levensvatbaar. Er volgt een lange periode van sluitingen en fusies. De veiling in Wijlre sluit in 1957. In de verschillende gebouwen komen andere bedrijven, zoals een textielatelier, een fustencentrale en een huidbewerkingsbedrijf. De veiling in Wittem blijft functioneren tot in het midden van de jaren zestig.

De enige overgebleven veiling in het Heuvelland is die in Margaten, nu geheten “Coöperatieve Fruitveiling”, met 98 leden. Op het industrieterrein aan de Fremme liggen een koelhuis voor 16 miljoen kilo’s appels en peren, een sorteerloods, een inpakloods en een aan- en afvoerloods. In juli 2021 maakt het bedrijf bekend dat het gaat samenwerken met een grote landelijke partij: Coöperatieve Koninklijke Fruitmasters. Dit Brabants bedrijf waarbij 400 telers zijn aangesloten, is opgericht in 1904. Het zorgt voor de verkoop van tientallen soorten fruit in binnen- en buitenland.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’.

Gerelateerd

Opera Meilief van Gulpen

In 1896 werd bekend dat de componist Martin Bouman uit Gouda een opera ging schrijven getiteld Meilief van Gulpen. Het verhaal was gebaseerd op een

Lees meer »

Liever België

Krantenberichten over de gemeente Gulpen-Wittem zijn tot 1830 schaars. Dat verandert opeens door de Belgische opstand van augustus 1830 wanneer met name Gulpen in het

Lees meer »